Grootste Europese energie-opslagsysteem met hergebruikte batterijen nu in gebruik in Johan Cruijff Arena 30 mei 2018

Amsterdam, 29 juni 2018 – In Amsterdam is het grootste energie-opslagsysteem van Europa ingeschakeld dat geplaatst is in een commercieel complex en dat gebouwd is met batterijen van elektrische auto’s. Wethouder Udo Kock (Financiën) nam het systeem in de Johan Cruijff ArenA ceremonieel in gebruik.

Het bijzondere project is het resultaat van een samenwerking tussen Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA met steun van het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg.

Energiebuffer
Het opslagsysteem met een capaciteit van 3 MWH vormt een betrouwbare en efficiënte energiebuffer voor het stadioncomplex, de bezoekers, de omliggende wijk en het energienet. De basis ervan wordt gevormd door omvormers van Eaton en het equivalent van 148 LEAF-batterijen van Nissan. Het geheel resulteert in een duurzamere energievoorziening waarin batterijen van elektrische auto’s een tweede leven krijgen.

Slimmer benutten
‘Dankzij het energie-opslagsysteem kan het stadion de zelf opgewekte, duurzame energie slimmer benutten. Als Amsterdam Energy ArenA BV kunnen we handelen met de beschikbare opslagcapaciteit,’ zegt Henk van Raan, Directeur Innovatie bij de Johan Cruijff ArenA. ‘Ons stadion is daarbij verzekerd van een aanzienlijke hoeveelheid energie – zelfs tijdens een stroomuitval. De Johan Cruijff ArenA is een van de meest duurzame stadions in de wereld en pioniert met het ontwikkelen van slimme innovaties zoals dit unieke opslagsysteem.’

‘Dankzij de Johan Cruijff ArenA kunnen we laten zien dat het hergebruik van batterijen van elektrische auto’s bijdraagt aan een efficiënter en duurzamer energiesysteem. Ons elektrisch ecosysteem zit in het hart van de duurzame toekomst en verandert de manier waarop we rijden en leven,’ aldus Francisco Carranza, Managing Director van Nissan Energy.

4.200 zonnepanelen
De energieopslag speelt een belangrijke rol in het balanceren van vraag en aanbod van energie door de Johan Cruijff ArenA. Het opslagsysteem van 3 MW met 2,8 MWH capaciteit is voldoende om enkele duizenden huishoudens tijdelijk van stroom te voorzien. Deze opslag betekent anderzijds dat de energie die wordt opgewekt door de 4.200 zonnepanelen op het dak van de ArenA kan worden opgeslagen voor optimaal gebruik ervan. De batterijen bieden back-upenergie, ze vervangen dieselgeneratoren, en ontlasten het lokale energienetwerk door het verminderen van pieken in de energievraag tijdens bijvoorbeeld een concert.

Johan Cruijff ArenA
De Johan Cruijff ArenA is een belangrijke speler in de Europese topdivisie van internationale, multifunctionele stadions. Het is de thuisbasis van AFC Ajax en wordt tevens benut voor wedstrijden van het nationale elftal, grote concerten, dance-evenementen en zakelijke bijeenkomsten. Jaarlijks komen meer dan 2 miljoen bezoekers naar de Johan Cruijff ArenA. Samen met verscheidene partners levert het stadion diensten en faciliteiten op topniveau gericht op een perfecte bezoekerservaring in en rond het complex.

Amsterdam Innovation Arena
Het nieuwe opslagsysteem in het stadion – ondergebracht in Amsterdam Energy ArenA BV, is een concreet resultaat van het innovatieprogramma uitgevoerd door Amsterdam Innovation Arena waarin kennisinstituten, overheden en bedrijven zoals BAM, Nissan, Eaton en The Mobility House samenwerken aan het stadion van de toekomst.

Het stadion en de omliggende wijk vormen een Living Lab, een hotspot waar innovaties in de praktijk beproefd worden. Deze innovaties en ideeën vinden hun weg naar andere stadions, sportcomplexen en evenementencentra via Johan Cruijff ArenA International. De partners in de Amsterdam Innovation ArenA zijn: Johan Cruijff ArenA, Stadsbestuur Amsterdam, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Signify, Nissan Eaton, Honeywell en BAM.

HomeNissanNieuwsGrootste Europese energie-opslagsysteem met hergebruikte batterijen nu in gebruik in Johan Cruijff Arena